Deelauto ‘s- Heer Hendrikskinderen

De deelauto in ’s-Heer Hendrikskinderen was een initiatief van de dorpsraad. Er waren in het dorp veel positieve reacties op het idee en er leek veel interesse te zijn. Maar na 9 maanden moeten Adri van Oosten en Marten Wiersma met teleurstelling constateren dat de auto te weinig gebruikt werd. De proef is gestopt en de auto is in september 2017 weer verdwenen uit het dorp.

Waarom een deelauto?

De deelauto was bedoeld om meer ruimte in het dorp te creëren. Als er auto's uit de staat zouden verdwijnen die niet veel gebruikt worden zou er meer (speel) ruimte ontstaan. Ook de groene gedachte van het elektrisch rijden en de kostenbesparing waren voor de dorpsraad redenen om een deelauto aan te schaffen.

Voor wie was de deelauto?

De auto was beschikbaar voor alle dorpsgenoten. Hij stond bij een laadpaal op de carpoolplaats, er was een online reservering systeem en de sleutel was altijd op te halen bij het café. Voor deelname moest je een abonnement van € 15 per maand betalen, per reservering betaalde je € 2,50 per uur én € 0,20 per kilometer.

In de praktijk waren er maar 3 actieve gebruikers die in zeven maanden ongeveer 1700 kilometer hebben gereden. Ze hebben ook nog nagedacht om andere diensten aan te bieden. Bijvoorbeeld mensen die zelf niet kunnen rijden een dagje uit bieden met een vrijwillige chauffeur. Op dat idee kwamen geen concrete reacties.

Waarom is het niet gelukt?

Ze kregen bij de start heel veel positieve reacties. Ze organiseerden proefritten en dorpsgenoten leken enthousiast. Maar als puntje bij paaltje kwam vond iedereen een reden waarom ze hun eigen auto niet weg konden doen.
Ze kregen bijvoorbeeld de opmerking dat het abonnementsgeld te hoog was, maar als ze aanboden om over een alternatieve prijsstelling te praten bleef het stil.

Volgens de dorpsraad waren ze te vroeg met het initiatief begonnen. Over 10 jaar zijn deelauto's wel gemeengoed. Ook zegt de dorpsraad dat de deelauto in grote steden populairder zijn vanwege de drempels voor autobezit.